Lär dig tjäna pengar på domäner och domännamn

13 mar

För ett par år sedan var domänhandel ett mycket enkelt och bekvämt sätt att skaffa sig en inkomst, det går fortfarande att tjäna pengar på domäner men det har blivit lite svårare. Detta beror främst på att många av de “bästa” domännamnen redan är upptagna. Men om du är vaken och lite kreativ kan du fortfarande hitta bra domäner som det går att tjäna bra pengar på.

Hur vet man vad som är ett bra domännamn?

Det finns naturligtvis inte någon guide som du kan följa till punkt och pricka för att hitta bra domäner. Om så skulle varit fallet, skulle det sannolikt inte vara möjligt att tjäna några pengar på domännamn. Riktiga gulddomäner som kan göra dig rik hittar du förmodligen främst av slump, dock finns det ett par riktlinjer som underlättar för dig när du ger dig ut för att leta bra domäner.

1) Nya fenomen, prylar, termer, uppfinningar, regler, lagar och begrepp. Möjligheten att hitta lediga domäner för saker som är nya för oss, är givetvis större än för väletablerade begrepp och namn. Genom att hålla sig ajour med framstegen i andra delar av världen, är det möjligt att registrera också .SE domäner före alla andra. Samtidigt innebär oftast denna typ av registreringar en form av chansning, kanske blir inte “fenomenet” så stor i Sverige som du trott, men om det blir det har du goda möjligheter att tjäna pengar på ditt domännamn.

2) Kolla upp vad folk söker efter. Grundläggande för alla form av domänköp, är att du betänker möjligheten att folk enkelt skall kunna hitta till din domän. Om du t.ex. tänker dig att du skall hitta ett domännamn som är lämpligt för en liftuthyrare bör du göra sökningar i exempelvis Google Keywords Tools för att få en bild av hur människor gör när de söker efter liftar.

Du kommer då kunna se att det finns ett antal sökord som är populärare än andra, vilket leder till konklusionen att domännamn som lift.se, skylift.se, hyralift.se och liftuthyrning.se alla säkerligen är ytterst gångbara domäner att handla med. Eftersträvansvärt är nämligen att ha med sökordet i domännamnet, eftersom det gör det lättare för din sida att ranka i sökmotorer.

3) Du kan även välja att leta upp domäner som är lätta att komma ihåg. Vissa ord är både roliga och lätta att komma ihåg. Det kan därför vara en god affärsidé att registera domäner med företrädesvis korta och lätt ihågkomna domännamn som t.ex. zing.se, bongo.se, rumpa.se, osv.

Vilken typ av toppdomän bör jag välja?

Om du avser handla med svenska domäner, vill jag råda dig till att i första hand, handla med toppdomänen .SE och i andra hand .COM. Dessa båda toppdomäner är i allmänhet mest eftertraktade och väletablerade. Numera är det möjligt att registrera en mängd andra toppdomäner, det är ganska trevligt eftersom de i vissa fall kan innebära att du kan hitta domännamn med mycket eftersökta sökord. Här vill jag emellertid lyfta ett varningens finger. Toppdomäner med ändelser som .me, .info, .biz kan vara svåra att sälja vidare, främst eftersom besökare kan vara ovilliga att besöka webbplatser som använder sig av denna typ av mindre kända toppdomäner. Att handla med domännamn som inte är .SE, .COM, .NU, .NET, .ORG kan därför var lite riskfyllt.

Var registrerar jag mina domäner?

Det finns väldigt många olika möjligheter när det kommer till att registrera domännamn. Om du själv planerar att ha en egen hemsida kan ett webbhotell vara ett alternativ. Hos exempelvis City Network kan du ha ett obegränsat antal domäner, vilket innebär att du kan registrera precis så många domännamn du önskar utan att några kostnader utöver den ordinarie månadsavgiften tillkommer.

Den som har väldigt många domäner eller som planerar att köpa ett väldigt stort antal nya domännamn bör se till att jämföra olika webbhotell och andra registreringssajter för bästa pris.

Tjäna pengar på dina registrerade domäner

Även om du lyckas hitta ett antal guld-domäner, kan det många gånger vara svårt att få dem sålda omgående. Om du är villig att lägga lite tid och arbete, kan du då enkelt “höja värdet” på dina domännamn genom att skapa lite innehåll till sidorna. På denna sida kan du även lägga in exempelvis Adsense eller Affiliate-annonser samt skriva att domänen är till salu.

Om du saknar tid eller helt enkelt inte vill skapa innehåll till dina köpta domäner, finns det även möjlighet att “parkera” domänerna. Under tiden som domänerna står parkerade, kan du dra in pengar på dessa med hjälp av relevanta annonser.

Liten ordlista för domännamn

Premiumdomän: Ett domännamn som enbart består av ett namn, ord eller ett begrepp. Exempelvis Lotta.se, glasdörr.se, kapitalförvaltning.se.

Sökordsdomän: En domän som innehåller ett eller flera relevanta sökord, skors.se, kaminexperten.se, svenskabadkar.se.

Typins: Domäner som skapats i syfte att erhålla besökare som stavat/skrivit domännamnet felaktigt. Exempelvis http://wwwsvt.se/  osv.

Kör igång redan idag genom att skaffa ett webbhotell och registrera några attraktiva domännamn!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *