Tips till dig som vill jobba på webben

24 okt

Sitter du och läser detta, illa framåtlutad i din datorstol som för länge sedan egentligen skulle behöva ersättas? Klockan kanske börjar smyga sig in på allt för sena timmar, men deadlines och kunder väntar inte i onödan. Om du jobbar med webben så känner du med stor säkerhet igen ovanstående scenario, och allt för ofta så frågar du dig själv varför du gör det du gör. Du är inte ensam, det finns lyckligtvis fler som du. Att jobba med webben i sin vardag är både himmel och helvete, för oavsett om man är anställd som utvecklare eller frilansare så ställer det höga krav på en.

mycket arbete

Men av någon anledning så kämpar vi vidare, proffs som nybörjare – för det är trots allt väldigt roligt. Det som många tyvärr glömmer eller inte prioriterar tillräckligt när man jobbar med webben är sig själv. Att personen bakom tangenterna, d.v.s. du – bör fungera och tas hand om lika bra som verktygen i datorn. Den här artikeln handlar inte om att få dig att börja träna eller äta bra för att du sitter mycket framför en skärm på dagarna. Istället tar vi upp de dolda områdena och aspekterna som inte är självklara men som underlättar ditt arbete på webben.

Det mest fundamentala när man jobbar på webben och med internet är arbetsmoral och disciplin. För vissa kommer detta naturligt, medan andra kräver perfekta förutsättningar och rätt stämning för att kunna sätta igång och jobba. Men ett första steg till en strukturerad och vettig arbetsdag är att den bör finnas på rutin. Det spelar egentligen ingen roll vilka tider du jobbar på dygnet, men A och O för att få någonting gjort är att ha fasta klockslag då man jobbar – respektive är ledig. Om man sitter hemifrån och jobbar kan detta vara en utmaning, och det är lätt hänt att man sprider ut arbetsuppgifter och uppdrag över hela dagen. Men studier visar faktiskt att produktiviteten ökar ifall man har fasta timmar man jobbar under. Då kan man fokusera och kanalisera energin på denna tid, och veta att man kan slappna av när ett visst klockslag eller tid är uppfyllt.

Egentligen hade listan av tips kunna fortsätta i all oändlighet, men vi väljer därför att begränsa oss till totalt två stycken. Det andra och sista tipset är nämligen din arbetsmiljö, det kanske låter som en självklarhet. Men ta en titt runt omkring dig, hur ser det ut vid datorbordet och i rummet där du sitter? Att ha organiserat och städat runt omkring sig underlättar också det kreativa skapandet och förbättrar produktiviteten. Så likt våra mammor alltid sa – det är dags att städa. Ett bra tips är att inleda varje arbetsdag med en rejäl rensning och rengöring utav skrivbordet, eller till och med rummet där det finns. Då kan man även passa på att planera dagens agenda och tänka ut hur man ska prioritera de olika arbetsuppgifterna. Att städa är helt enkelt ett sätt att lägga mentalt lego, och det visar sig också i resultaten.

Så med andra ord, håll det fint – och försök samtidigt upprätthålla någon form av rutinmässiga arbetstider. Det kommer löna sig på flera sätt, både i din plånbok och för ditt huvud!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

One Reply to “Tips till dig som vill jobba på webben”

  1. Sitter själv och letar mycket information kring olika möjligheter att jobba hemifrån via datorn. Men har bara börjat och känner mig just nu lite förvirrad och överväldigad. Så mycket att ta till sig och lära. Dessa handfasta tips är dock lätta att ta till sig just nu:) Har funderat även kring detta med hur man faktiskt ska slå sig ner och jobba.
    Matnyttiga sidor detta, ska försöka leta runt och se om jag hittar det som passar mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *