Tjäna pengar på din blogg

Eftersom många frågar efter bra metoder för att tjäna pengar på bloggen, har jag valt att sammanställa en lista med några vanliga och effektiva metoder för att tjäna pengar på din blogg. Men innan vi beskriver de olika metoderna, vill vi berätta lite om hur det går till när man tjänar pengar på bloggar. Den som vill kan klicka här för att omgående hoppa vidare till metoder.

För att komma igång och tjäna pengar på din blogg, behöver du givetvis först och främst redan driva en webbsida som dessutom ett antal läsare! Utan läsare är det mer eller mindre omöjligt att tjäna några pengar, så innan du börjar planera för vad du skall göra för alla de pengar du kommer få via bloggen, rekommenderar jag dig att först se till att bygga upp en någorlunda väl besökt webbplats. Givetvis går det även att starta en blogg enbart i syfte att tjäna pengar, men i regel fungerar detta sämre än om du i första hand skriver om något för att du gillar det och för att du tror att besökarna kan ha glädje av informationen.

Kom igång och börja tjäna pengar

När du väl har en välfungerande webbsida och ett antal besökare, är det dags att börja tjäna pengar bloggen. Vilken metod du bör välja och hur mycket du kan tjäna på din blogg beror på ett antal olika faktor:

Ämnet

Vad du väljer att skriva om är avgörande för hur mycket pengar du kan komma att tjäna på din sida. Inom vissa ämnesområden är konkuresen bland annonsörerna betydligt mycket större än inom andra området. Dessutom är vissa nischer betydligt mer lönsamma än andra. En bra fingervisning för vilken typ av ämnen som genererar mest pengar, är att tittat vilken typ av reklamen som visas i tidningar, på TV och på stora sajter på nätet som t.ex. Aftonbladet.

Din sidas upplägg

Beroende på vilken framtoning du väljer att ha på din blogg, kommer påverka vilken typ av metod som är lämpligast att välja för att göra sidan vinstdrivande. Hur du skriver är av betydelse för hur väl olika typer av annonser konverterar. Är du en duktig säljare, kan det exempelvis vara vettigt att göra reklam för specifika produkter. Anser du snarare att din styrka ligger i att skriva faktamässigt, kanske det är lämpligare att så ingående och informativt som möjligt beskriva fördelar respektive nackdelar med olika företag eller butiker snarare än enskilda varor och tjänster.

Besökare och läsare

En annan faktor som har avgörande betydelse för vilken typ av marknadsföring som genererar mest pengar på din sajt, är vilka som läser bloggen. Vissa besökare är mer klick-benägna än andra medan andra behöver “bearbetas” i högre grad innan de är redo att klicka sig vidare till det annonserade företagets tjänster eller produkter.

Tid och arbete

Hur mycket arbete du är villig att lägga ner på att optimera din sida i syfte att tjäna pengar, är av betydelse för vilken typ av annonser du bör välja. Genom att anpassa webbsidan och hur du skriver och formulerar dig, kan du generellt tjäna mer pengar på din blogg jämfört med om du enbart skriver utan reklam i åtanke.

Om du inte är beredd att lägga ner någon extra tid för att förbättra inkomsterna, är vanliga PPC-program som Google Adsense att rekommendera.

Den som däremot är villig att lägga lite tid på att anpassa sidan och handplocka annonsörer kan många gånger tjäna mer pengar, men detta kräver som sagt en del arbete.

Utvalda metoder för att tjäna pengar på blogg

Nedan hittar du ett antal annonseringssystem som vi anser vara bra att använda för att tjäna pengar på bloggen. Vi rekommenderar dig att prova så många olika markandsföringsmetoder som möjligt. Ofta kan olika typer av reklam kombineras med varandra vilket leder till att du maximera din bloggs intäkter.

Blogvertiser

Ett mycket enkel och smidig metod som hjälper dig tjäna pengar på din blogg är Blogvertiser. Kortfattat innebär denna metod att du skriver betalda reklaminlägg åt företag som vill markandsföra sina produkter och tjänster via din blogg. För varje inlägg du skriver får du mellan 50-300+ kr. Oftast rör det sig om att skriva kortare texter på omkring 150 ord. En skicklig skribent kan därför utan problem författa 4-5 sådana
inlägg på mindre än en timme. Det innebär att du kan tjäna så mycket som 1000 kr på en timme! Om du är intresserad av att veta mer om blogvertiser finner du mer information här.

Blogroom

Det nysartade bloggnätverket Blogroom ger dig både en gratis blogg och möjlighet att tjäna pengar. Bli medlem här!

Linkad

Sveriges största responsbaserade annonseringssystem Linkad erbjuder en myriad av olika annonseringsmöjligheter. Annonsera på din blogg och tjäna pengar med hjälp av banners, länkar, epost, popups och mycket mer.

Komoona

Med hjälp av Komoona kan du enkelt erbjuda annonsörer en annonsplats på din hemsida. På detta vis slipper du att använda dig av någon tredjepart utan förhandlar direkt (via komonna) med intresserade företagare. Fördelen är att du själv har full kontroll över vilken typ av annonsering som sker på din hemsida och att du själv sätter priset!

Snolooken

Om du är modebloggare, kan Snolooken vara ett alternativ. Snolooken är ett nytt annonseringssytem som er dig möjlighet att skapa länkar intill dina bilder på design, kläder och mode. Länkarna leder till olika modehus och webbutiker på nätet och det är via dessa som genvägar som du tjäna pengar på bloggen.

Affiliate

Det finns ett antal affiliate-program som ger dig möjligheten att tjäna pengar på bloggen genom att du länkar företags hemsidor och produkter från din sida. Du får sedan ersättning för varje försäljning eller köp som genereras av de besökare som kommer från din sida. Oftast tjänar man ett antal procent på hela köpsumman alternativt en förutbestämd summa pengar.

Google adsense

Ett mycket enkel men effektivt annonseringssytem som går lätt att implementera på mer eller mindre alla typer av bloggar finner du i Google Adsense. Googles egen annonseringstjänst bedriver så kallad PPC-annonsering. PPC är en förkorning för engelskans Pay per Click, vilket innebär att du får betalt varje gång någon klickar på en av dina annonser. I regel genererat ett sådant klick omkring 2kr/klicket, men avkastningen kan variera och inom rätt nisch kan du få uppemot 15-20kr för ett klick!

Google adsense är mycket smidigt att använda eftersom det “sköter sig av sig själv”. Med hjälp av smarta programeringsfunktioner har Google tagit fram ett annonseringssystem som själv känner av sidans innehåll och utifrån detta visar relevanta annonser. Adsense kommer med andra ord själv leta upp de mest lämpade annonserna för just din blogg, det innebär att du fullt ut kan koncentera dig på att skriva om saker som du gillar.

Tailsweep

Det finns inte så många annonseringstjänster i Sverige som betalar för antalet totala sidvisningar, men Tailsweep är ett undantag. Tailsweep

är Sveriges största annonseringsnätverk inom bloggar och socialmedia. Denna tjänst lämpar sig väldigt väl för dig med en lite större blogg om exempelvis mode, trend och design.

Videofy

Med videofy kan du tjäna pengar på videoklipp du laddar upp på din blogg. Har du många läsare är Videofy ett roligt och sätt att dra in pengar på bloggen. Kom bara ihåg att följa programmets riktlinjer.

Nattstad

Alla som bloggar hos Nattstad ges möjlighet att tjäna pengar på sin sajt. För att komma igång och tjäna pengar på nattstad behöver du aktivera funktionen, detta gör du genom att skicka in ett antal person- och bankuppgifter till Nattstad. Du får betalt för antalet sidvisningar (förnärvarande 8 öre / visningen) men kan även tjäna pengar genom de företagsannonser som visas på dina sidor. Eftersom jag ännu inte äger någon egen blogg på Nattstad, har jag dessvärre inte kunna prova denna tjänst, dock kan skulle jag rekommendera alla som har en egen blogg på denna sida att prova!

Detta är endast ett axplock av alla de möljligheter som finns att tjäna pengar på att blogga. Nedan finner du fler och mer ingående beskrivningar av ytterligare andra metoder för att tjäna pengar på din blogg på nätet. Lycka till!

Tjäna pengar med Blogroom

Skapa blogg hos Blogroom och tjäna pengar hemma från soffan

0

Med Blogroom.se får du en unik möjlighet att tjäna pengar på ditt bloggande. Genom att bli en del av den exklusiva gemenskapen får du både exponering och chans att tjäna pengar hemma från soffan. Blogroom hårdsatsar just nu på att bygga upp Sveriges främsta bloggnätverk – se till att vara med redan från början! Kom […]

Tourn bloggmarknadsföring

Tourn – hjälper företag synas på internet och ger bloggare prylar

0

Internet är en marknad under stark tillväxt vilket gör att allt fler handlare väljer att satsa på att etablera sig på den digitala marknaden.  Att synas på nätet blir allt viktigare för både små och stora företag.  I takt med att behovet av onlinemarknadsföring ökar, växer nya marknadsföringsbolag upp. Ett sådant bolag är Tourn. Affärsidéen […]

att tjäna pengar på videofyme är inte någon konst med rätt videklipp

Starta en vlogg (videoblogg) och tjäna pengar på Videofy

7

Videofy har skapat ett unikt annonseringssystem som gör det möjligt för dig som har en vlogg, där du videobloggar, att tjäna pengar. Att integrera videoklipp med bloggande är en enkel, men också väldigt effektiv metod för att göra bloggen mer levande och intressant. Möjligheterna att tjäna pengar på videoklipp har länge varit begränsade. Framtill nyligen […]

blogvertiser

Tjäna lätta extrapengar på din blogg med Blogvertiser

9

Svenska Blogvertiser är en alldeles utmärkt tjänst för den som är intresserad av att tjäna pengar på sin blogg. Blogvertiser fungerar som en brygga mellan dig och din blogg och en mängd företag som är intresserad av att göra reklam på din sida. Men till skillnad från andra typer av marknadsföringsprogram för publicister, t.ex. som […]

Go to Top