Surfa anonymt – en VPN-tunnel kan dölja IP-adressen

23 mar

Ända sedan internets födelse har det funnits en efterfrågan på VPN-tjänster som gör det möjligt för användaren att surfa anonymt och ospårbart. En vanlig metod som har tillämpats för att dölja användarens IP-adress, har varit att skapa en VPN-tunnel, som möjliggör fullständigt anonym surfning på webben.

Det kan finnas flera skäl att vilja använda sig av en VPN-tjänst som erbjuder fullständig anonymitet på nätet. Ett skäl kan vara att man ofta handskas med delikat och känslig information. Att ansluta via en VPN-tunnel kan ses som en extra säkerhetshöjande åtgärd, som görs i preventivt syfte. Självfallet finns det även andra mer uppenbara skäl till varför man skulle vilja gömma sin identitet på nätet, t.ex. om man är fildelare eller håller på med någon form av brottslig verksamhet.

Oavsett vilka dina skäl är, bör du vara medveten om att det inte finns någon typ av VPN-tjänst som kan garantera dig att du kan surfa med 100% anonymt online. Dock, krävs det en hel del för att personer bakom en VPN-tunnel skall kunna identifieras.


OVPN

OVPN.com är en anonymiseringstjänst med över 60.000 aktiva användare.

  • Undgå hackare och myndigheter som avlyssnar din internettrafik. Surfa anonymt, säkert och snabbt med OVPN.
  • OVPN har en upptid på 99.5%, garanterar att inga loggar sparas och använder AES-256-CBC för kryptering av all internettrafik.

VPN-tunnel gör det möjligt att surfa anonymt

Hur fungerar VPN och anonym surfning

VPN är en förkortning för engelskans Virtual private network, vilket är en beteckning för en metod som används för att förmedla krypterade och säkra nätverksförbindelser inom ett privatnätverk. Man skulle kunna likna ett VPN med ett internet i miniatyr. Till det privata nätverket tillåts endast verifierade användare ansluta.  VPN servern är sedan antingen enbart lokalt-konfigurerad eller också har den tilldelats vidare åtkomst till internet.

En sådan vidare-anslutning till webben, kallas VPN-tunnel.  En VPN-tunnel gör det möjligt att ansluta och ta del av ”hela” internet via ett lokalt nätverk. I praktiken innebär det att om du som bor i Sverige exempelvis ansluter till en lokal server i Holland, England eller Asien. Via denna server ges du sedan tillgång till webbplatser, filer och annan tänkbar digital information.

Istället för att använda dig av ditt eget ip-nummer använder du dig av det som VPN-tjänsten tilldelat dig. Du kommer med andra ord surfa anonymt och krypterat utan att din ip-adress är synlig för andra användare.  Olika VPN-tjänst erbjuder olika grader av kryptering vilket påverkar i vilken omfattning din anonymitet på internet kan garanteras.

Tre vanliga typer av VPN-tunnlar:

  • Ssl-vpn
  • Ipsec
  • Direct Acesss

VPN-tjänster som erbjuder VPN-tunnel

Den allt hårdare lagstiftningen och införandet av lagar som FRA och ACTA har åter satt VPN-tjänsterna på kartan. Efter en tids minskad efterfrågan på VPN-tunnel-system är detta återigen en mycket eftersökt tjänst.

Det finns ett flertal olika bolag som erbjud krypterade VPN-trafik. Vi vill rekommendera Anonine som erbjuder en OpenVPN-tjänst med hela 2048 SSL kryptering! Via Anonine kan du surfa anonymt för bara 34kr per månad och du slipper oroa dig över att någon annan någonsin skall få reda på var, hur och när du surfat!

Det finns även ett par bra gratistjänster som erbjuder VPN-tunnel. Men de gör endast att du kan surfa anonymt, vill du dela filer eller utföra andra mer avancerade tjänster anonymt på nätet, kommer du behöva betala för detta!

Gratis alternativ:

Tor project – enbart surf

Pimp my IP – surfa anonymt helt gratis

Fördelar och nackdelar med VPN-tunnel

Det finns ett antal fördelar respektive nackdelar med att använda sig av VPN-tunnel. Vi listar några av dem nedan.

Fördel:

  • Fullständigt anonymt
  • Utökad säkerhet

Nackdel:

  • Kostsamt
  • Gör din internetuppkoppling långsammare.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

One Reply to “Surfa anonymt – en VPN-tunnel kan dölja IP-adressen”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *