Intervju med e-handelsföretagaren Mikael Jensen

22 apr

Framöver kommer vi publicera en rad intervjuer med olika internetentreprenör på Internetarbete.se, först ut är Mikael Jensen som driftar ett flertal spännande projekt på webben. Jag har haft glädjen att samarbeta digital med Mikael vid ett par tillfällen och även om vi aldrig träffats i det verkliga livet, har samarbetena alltid flutit på väldigt smidigt.

Nyfiken som man är frågade jag om Mikael ville vara med på en intervju på Internetarbete, vilket han (glädjande nog) tackade ja till. Nedan följer intervjun som först inleds med ett par personliga frågor för att sedan fokuserar på Mikaels digitala värv online.

Lär känna Mikael

Mikael Jensen är en resultatinriktad person som har arbetat med webben i mer än 20 år för att det är utvecklande.

 

Vem är din idol/förebild?

Jag har egentligen ingen idol eller förebild men den som ligger närmast är Elon Musk med sina högt ställda mål som han lyckas uppnå, och de uppenbara brister han har.

 

Lyssnar du på någon podcast?

Sporadiskt

Vad längtar du efter att göra i sommar?

Ligga i hängmattan

Antingen eller frågor

Uppe med tuppen eller ugglan? Ugglan. Typisk kvällsmänniska.

Jobba eller slappa? Önskar jag kunde säga slappa men jobbar väldigt mycket.

Människor eller datorer? Föredrar människor. Använder datorer som verktyg för att komma i kontakt med människor.

Film eller bok? Film för avkoppling och bok för jobbet.

Sova eller festa? Har ständigt sömnskuld så måste svara sova.

Mac eller PC? PC.

Några av Mikaels favoriter

Nämn en bra bok: Elon Musk av Ashlee Vance

Bästa glassen: Magnum mandel

Bästa webbhotellet: FSdata och n.nu (vilka är de jag använder mest). Textalk, som är bra vid uppstart, har bättrat sig de senaste åren vilket gör att jag stanna kvar även när verksamheten växer.


E-handlare med över 20 års erfarenhet av nätet

I första hand använder Mikael internet professionellt för e-handel, konsultationer, bloggar och nätverkande.

Beskriv hur en vanlig arbetsdag kan se ut

Kolla e-mail. Gå på förmiddagsmöte. Luncha. Eftermiddagsmöte. Få undan saker som ligger på skrivbordet. Kolla statusen på mina sajter. Skriva ett blogginlägg. Vidga mitt nätverk. Planera morgondagens möten och/eller personalgenomgång. Somna.

Hur kom det sig att du började arbeta online?

Jag började väldigt amatörmässigt med webdesign i mitten av 1990-talet. Det såg förfärligt ut. I slutet av 1990-talet märkte jag att det mesta kan göras online och på den vägen är det. När jag anställdes av Göteborgs universitet 2004 var merparten av mitt arbete online i den mening att huvuddelen av mitt arbete sköttes från en annan plats än min fysiska arbetsplats.

Vilka är de största utmaningar när man vill etablera sig på nätet?

Det svåraste är att ha en bra idé och sedan bygga upp ett välgjort och intressant innehåll. Detta ska i sin tur uppfattas som trovärdigt och pålitligt.

Jobbar du med något särskilt projekt just nu?

Jag håller hela tiden på att utveckla mitt e-handelsföretag men just nu är det bloggfeeden.se och konstsamlare.se som är mest i mitt fokus. Bloggfeeden är ett av mina främsta SEO-projekt och konstsamlare.se är en sajt om mitt konstintresse med möjlighet att sälja en del av den konst jag har som inte får plats på väggarna. Båda är online men under utveckling.

Vilka personliga egenskaper tror du man främst behöver för att lyckas på nätet?

Om jag hade fått frågan för tio år sedan hade jag sagt en känsla för estetik. Det var då jag började få koll på webdesignoch användarvänlighet på riktigt och faktiskt undervisade lite om det på universitetet. Nu handlar allt om SEO-för mig vilket gör att webdesign och estetik kommer i andra eller tredje hand.

Funktionalitet är fortfarande ytterst centralt. De egenskaper som behövs är att vara kunnig, målinriktad och uthållig. Om man har dessa egenskaper kan man skapa ett bra content och inte ge upp trots att det står still ibland.

Därtill behöver man vara bra på att känna in folk oavsett om det handlar om läsare, samarbetspartners eller kundgrupper. Det är väl en kombination av analysförmåga och empati. På tal om analysförmåga kan man komma en bit utan, om man t.ex. driver en ganska välbesökt blogg, men när man ska utveckla sina verksamheter är analysförmåga nödvändig.


Vi vill tacka Mikael Jensen för att han vill låta sig intervjuas!  Om du har några frågor till Mikael får du gärna skriva kommentera nedan och kom gärna även medförslag på någon IT-enterperenörer som  du tycker borde ingå i vår intervjuserie.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *