SEO-specialist – Johan Sunnanängs – TravCash

25 maj

Många affiliates bygger sajter inriktade på spel och dobbel, inte så konstigt då många av Sveriges klarast lysande affiliate stjärnor verkar inom denna nisch t.ex. Erik Bergman som tidigare medverkat i en intervju här på sajten.  Denna gång möter vi Johan Sunnanängs som byggt upp en Facebook-grupp inom trav med över 10.000 medlemmar. 

När väcktes intresset för affiliatemarknadsföring?

Jag har jobbat med digital marknadsföring på Nordnet i över sju år, numera på deltid för att även kunna jobba mer med mina egna projekt. 

På Nordnet har jag arbetat i flera olika roller, varav en innebar mycket kontakt och samarbete med våra affiliates. Så det var där jag fick upp intresset. 

Sedan började jag testa mig fram lite och byggde en egen sida för att lära mig mera. Men det var först när jag, och min tidigare kollega Albin, startade igång Travcash.se för några år sedan som jag började satsa på riktigt.

Hur kom det sig att fokus hamnade på spelbranschen?

Jag spelade mycket poker under studietiden i Uppsala. Så intresset för för spel har länge funnits där. Men att spela mot en bank som konstant har en “edge” på varje spel har dock aldrig lockat mig. Det var just tävlingsaspekten och att man hela tiden tvingades att utveckla sitt spel som gjorde det kul med pokern.

Att det blev just en travsida vi startade var mycket av en slump. Albin, som jag startade Travcash med, har ett stort intresse för trav, och precis som med poker så spelar man mot andra spelare vilket tilltalade mig också. 

Så det blev en perfekt kombination där han kunde allt om travet och marknaden, medan jag kunde fokusera på att bygga sajten, ha kontakt med våra partners, och sköta den digitala marknadsföringen.

Hur lyckas man bygga en Facebookgrupp med så många medlemmar?

Det finns tyvärr inga genvägar här. Det krävs ett ständigt engagemang och att man bjuder gruppmedlemmarna på bra content och engagemang. 

I många grupper översvämmas man av reklaminlägg och det fungerar inte särskilt bra. Varken Facebook (som vill att du håller medlemmarna kvar på plattformen) eller gruppmedlemmarna gillar detta. Då prioriteras inläggen ned och de visas för väldigt få personer. Så det gäller att hitta en bra balans där den övervägande majoriteten av inlägg bara är bra content utan reklam.

Travcash.se och i gruppen delar våra experter minst tre travtips om dagen, 365 dagar om året. Till detta tillkommer också, två stycken podcasts varje vecka inför V86 och V75, samt live videos i gruppen med mera.

Det handlar verkligen om att hitta det som triggar målgruppen att engagera sig. I vårt fall handlar det också bland annat om populära  andelsspel via ATG Tillsammans

För ett par veckor sedan spelade våra spelläggare exempelvis in över 1,6 miljoner kronor till medlemmarna. Det var mest i hela landet den omgången. Såna saker sprider såklart många ringar på vattnet och ger ett bra “buzz”.

Vad är fördelarna respektive nackdelarna med Facebook?

Fördelarna är att många spenderar väldigt mycket tid på plattformen. Medlemmarna får notiser kring populära inlägg och rycks med i diskussionerna. Man når många väldigt snabbt när gruppen växt. 

En stor nackdel är att du inte har någon kontroll över plattformen du verkar på. Därför är det väldigt farligt att bara stå på ett ben. 

Facebook har länge gett företagssidors inlägg mindre och mindre organisk räckvidd och vi vet ju inte om de i framtiden också kommer ge mindre synlighet även för grupper. Även om de är ganska generösa med det just nu kan det ändras över en natt.

Vad gäller sponsrade inlägg så är detta inte ens möjligt längre efter spelregleringen som trädde i kraft 2019. Då förbjöds annonser från affiliates både Facebook och Google. Så på sätt och vis var det ju bra att vi satsade mycket på det tidigare. 

Några tips till nybörjare inom Facebook-marknadsföring?

Om du är inom en annan nisch än spel så har man stor nytta av att kunna marknadsföra sina inlägg. Sätt upp en pixel på din hemsida. På sätt kan du annonsera billigt mot tidigare besökare och profiler som liknar dem som redan visat intresse för de tjänster eller produkter som du marknadsför.

Skapa innehåll kring något som du är genuint intresserad av. Det tar ofta lång tid innan de första intäkterna som affiliate kommer och om du inte har intresset av det du skapar innehåll kring kommer du förmodligen tröttna innan det genererar något. Det är då också dessutom väldigt svårt att skapa något värde för medlemmarna/besökarna. Och det är ju det allt handlar om.

Sist men inte minst. Lägg inte alla ägg i samma korg. Förutsättningarna på olika plattformar kan förändras snabbt och i slutändan är det bara din egen sajt och eventuellt e-postlista som du har full kontroll över. 

Hur har villkoren ändrats sedan införandet av licensierade casinon?

Regleringen är på många sätt bra med funktioner som spelpaus och olika regleringar vad gäller bolagens marknadsföring med bonusar och så vidare. Sen har såklart ersättningarna för trafiken minskat en del, men alla vinner på ett mer hållbart spelande i längden. Spel ska vara ett nöje.

Det finns dock tyvärr fortfarande mycket att önska av spelregleringen då den i många fall straffar de laglydiga aktörerna som sökt licens. Medan problemspelare istället söker sig till olicensierade och oseriösa bolag att spela hos. 

Kanaliseringen har inte nått upp till målnivån och tyvärr ser det ut att gå ytterligare åt fel håll där. De nya förslagen som kom förra veckan lär knappast hjälpa till heller.

Finns det några särskilda moraliska aspekter?

Ja, självklart. Spel är inte helt lätt att förhålla sig till. För mig har det själv alltid bara varit ett nöje. Men precis som med mycket annat kan det gå överstyr för vissa personer. För vår del har det alltid varit väldigt viktigt att förhålla oss till regleringen och att påtala att det just bara ska vara ett nöje. 

Hur ser din plan ut framöver?

När det gäller hela affiliate-branschen så känner jag verkligen att det gäller att inte stå på ett ben. Det gäller flera områden exempelvis vilka sajter du driver, samt vilka plattformar och partners du jobbar med. 

För några veckor sedan så sänkte exempelvis det populära affiliateprogrammet Amazon Affiliates sina provisioner med 70 procent i stort sett över natten. Nu har jag själv inte jobbat med just det programmet men för dem som satsat allt på det är det ju såklart jättetufft nu. 

En liknande sak hände faktiskt oss nyligen också. Då en av våra partners aviserade sänkta provisioner om 40 % med extremt kort varsel.

Det finns många osäkerhetsfaktorer med affiliate marketing så det gäller att sprida riskerna. Det minsta man kan göra är att bygga sajter inom olika segment och jobba med många olika partners. Även vid val av plattform som jag nämnde tidigare. Så man inte står och faller med en algoritm förändring på Facebook exempelvis.

För egen del har detta, och mitt stora intresse för sökmotoroptimering, mynnat ut i att jag nu startat en egen SEO-byrå i Stockholm, med tillhörande sajten JSDigital.se. Där kommer jag hjälpa andra företag med digital marknadsföring på liknande sätt som jag gjort med mina egna affilaitesajter. 

För mig känns det som ett perfekt komplement till mina egna sajter för att fortsätta utvecklas inom SEO. Och samtidigt (förhoppningsvis) kunna bidra till andra företags ökande försäljning.

Personliga frågor:

Lär känna Johan lite bättre genom dessa korta frågor:

Hus eller lägenhet?

Hus

Bil eller cykel?

Cykel

Öl eller vin?

Vin

Kött eller vegetariskt?

Kött, men blir allt mer vegetariskt hemma faktiskt.

Tid eller pengar?

Tid. Det var ju lite det som var målet när man börjat jobba som affiliate att man skulle kunna “tjäna pengar medan man sover”. Dock så har det inte riktigt blivit så utan just nu jobbar jag mer än någonsin. Men jag tycker samtidigt att det är väldigt kul och jag lär mig hela tiden så det är inget jag klagar över. 

Brädspel eller TV-spel?

Brädspel. 

Apple eller pc?

PC

Sport eller film?

Film

Thai eller pizza?

Thai

Dokumentär eller drama?

Dokumentär

Gym eller promenad?

Gym

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

One Reply to “SEO-specialist – Johan Sunnanängs – TravCash”

  1. Hej,

    ursäkta att jag kommenterar på ett blogginlägg men kunde verkligen inte hitta någon kontaktmöjlighet här. Jag är en av medgrundarna till ett nytt affiliatenätverk och skulle gärna komma i kontakt med dig/er som driver den här sidan kring ett samarbete.

    Ha det gott!

    mvh,
    Jonas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *