Kom igång och blogga

10 nov

Tusentals svenskar har idag en eller flera bloggar, här går vi igenom grunderna för vad man behöver känna till när man vill komma igång med bloggandet.

Skapa en blogg

Att skapa en blogg är väldigt enkelt. Det finns ett flertal olika sajter som erbjuder gratis blogg och även ett par där du kan bygga hemsida helt utan kostnad. På en del av dessa sidor ges du till och med möjlighet att tjäna pengar på din blogg genom att använda dig av annonseringssystem som Google Adsense eller genom affiliatemarknadsföring.

Men om du på allvar vill satsa på att jobba med internet, är det att rekommendera att skaffa en egen domän med ett bra domännamn som relaterar till vad din sida handlar om.  För att kunna ha en egen domän, behövs även en så kallad host, dvs. en värd som lagrar alla de texter och bilder du laddar upp till din sida. Idag finns det ett flertal bra webbhotell i Sverige att välja mellan.

Det finns flera fördelar med att skaffa sig en egen domän hos ett webbhotell, t.ex. ökar dina möjligheter att justera inställningar och utnyttja databaser till dina webbplatser samtidigt slipper du oroa dig att din sida skall raderas eller att gratistjänsten stängs ner. Om du suktar efter att tjäna pengar på dina sidor är det betydligt mer effektivt att använda sig av “riktiga” domännamn än gratis hemsidor och bloggar.

Att välja bloggsystem

En sak som skiljer olika bloggar åt är vilket CMS eller bloggsystem de använder, innan du sätter upp en ny blogg bör du därför sätta dig in i fördelarna med respektive bloggsystem. De vanligaste systemet heter WordPress och finns både som en gratis variant och i en betalversion. WordPress är populärt eftersom det både är ett mycket enkelt och extremt kraftfullt CMS. Dessutom finns det mängder av olika snygga wordpress teman och användbara wordpress plugins att ladda ner, som ytterligare förstärker din bloggs funktionalitet.

Ett annat CMS som används i stor utsträckning är Blogger. Blogspot är en populär gratis bloggsida som använder detta system. De olika bloggsystemen har olika fördelar och nackdelar, men i personligen anser jag att WordPress är bättre så länge man använder sig av betalversionen och Blogger är att föredra som gratisvariant.

Välj en inriktning

När du väl skapat din blogg bör du tidigt bestämma vilken inriktning din sida skall ha, ett tips är att välj en nisch som du tycker är kul och som du med lätthet kan skriva om. Många väljer att skriva om sitt eget liv, det kan vara en smart idé eftersom du alltid är experten på just området. Men det går även att välja att rikta in bloggen mot något annat område som intresserar dig och andra. Om du har för avsikt att generera pengar genom annonsering och försäljning, bör du fundera ytterligare en vända över vilken nisch som är lönsam och kan tänkas ge dig extra inkomster.
Genom att bestämma ett någorlunda specifikt ämnesområde har du redan tagit det första steget mot att bli en lyckad affiliate.

Skriv regelbundet och med glädje

Något som är viktigt vid alla former av arbete online, är att vara konsekvent och regelbunden i all sin verksamhet. Särskilt viktigt är det att oförtröttligt och regelbundet uppdatera bloggen och skriva nya blogginlägg. Ett bra sätt att hålla motivationen uppe, är att skriva om något man tycker om, gör man det är halva jobbet redan gjort.

Var vänlig och interagera med läsarna

Man kan lätt tro att man i egenskap av författare och ägare av en blogg, är den viktigaste personen på densamma. Men de viktigaste personerna på en levande blogg är trots allt läsarna och besökarna. Se därför till att alltid vara trevlig och hålla en god ton gentemot dina besökare. Ställ frågor till dina läsare och besvara eventuella kommentarer, gör du de kommer dina besökare sannolikt återvända till din sida fler gånger.

Kom alltid ihåg att i första hand skriva av kärlek till ämnet, dina läsare kommer snabbt genomskåda om du enbart använder din blogg för att tjäna pengar genom att marknadsföra varor.

Lycka till!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *