Minimal finansiering

26 feb

Det är lätt att hamna i en sits som kräver ett extra tillskott av pengar. Både mindre och större olyckor hör livet till och vi upplever alla toppar och dalar under en livstid. Oförutsedda händelser där något går i sönder eller försäkringsbolaget vägrar betala kan tvinga oss att skaffa externt kapital.

Vid sådana situationer kan det vara bra känna till möjligheten att ta mindre lån. Ett minilån omfattar lånebelopp mellan 1000-30000 kr. Normalt är återbetalningstiden förkortad till 15-90 dagar men det finns även varianter som låter dig återbetala skulden över en längre tidsperiod upp till 5 år.

Nackdelen med denna låneform är den förhöjda räntan. En vanligt banklån har normalt en ränta på omkring 3-6% medan minilån ibland kan ha flera hundra eller tusentals procents räntestats. Den uppenbara fördelen är att nästan alla kan låna då kraven är nästintill obefintliga.

För att få lån behöver du vara myndig, bofast i Sverige samt ha en taxerad inkomst. Hur mycket pengar du behöver tjäna varierar men normalt ligger inkomstkravet på låga 30 000 – 100 000 kr per år. Utöver detta krävs det oftast att du inte har några betalningsanmärkningar eller skulder av något slag, men somliga långivare tillåter även detta om de går via ett annat kreditupplysningsföretag än UC.

Inget att vara rädd för

Många upplever lånandet som något obehagligt och media berättar ganska ofta om personer som tagit dyra lån vilka de har svårt att betala tillbaka. Ändå vågar jag påstå att rädslan är överdriven, så länge  du försäkrar dig om att betala tillbaka hela lånet inom utsatt tid kommer du inte hamna i en långvarig skuldfälla av något slag.

Det är först om återbetalningen missköts på något vis som det kan bli riktigt dyrt. Somliga kreditgivare har nämligen en tendens att skicka vidare ärende mycket snabbt till Inkasso. Därifrån är steget inte långt bort från kronofogden och en långtgående skuldsättning

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *