Spara pengar vid hemarbete – gör avdrag på skatten

1 maj

Så här i deklarationstider är det säkert många som har fullt upp med att bokföra sina förehavande för 2012. Om du som jag, arbetat väldigt mycket hemma, kan du ha rätt att göra avdrag på skatten. Det finns ett antal regler och restriktioner kopplade till dessa avdrag och för mer precis information rekommenderar jag skatteverkets svar på vanliga frågor (där hittar du dessutom svar på en mängd andra frågor rörande skatt och inkomst som du kanske bär runt på).

Du kan ha rätt att göra avdrag för följande typer av arbetsutrymme:

  • Lokal som du hyr vilken används i din verksamhet. Här kan du dra av på hyreskostnaden.
  • Om du äger en fastighet som du använder i din verksamhet kan du göra avdrag för reparation, drifts och brukskostnader.
  • Kontor eller lokal som är inrättad i din bostad. Här kan du göra avdrag för driftskostnader. I regel krävs en separat ingång till lokalen för att den skall räknas som särskilt inrättad.
  • Även den som inte har en särskild lokal tillägnad ditt företag, kan göra avdrag. Men för att kvalificera dig för detta krävs det att du arbetat minst 800 timmar med ditt företag i ditt hem.  Bor du i hus får du göra avdrag med 2000 kr och om har du arbetsrummet i en bostadsrätt eller hyresrätt är det möjligt att få avdrag med 4000 kr. Detta är schablonavdrag och det är inte 100% säkert att du får det beviljat.

Det finns en mängd andra saker som också är avdragsgilla, som i mitt fall t.ex. webbhotell, domännamn, bokföringsprogram osv. För att ta reda på vilka kostnadsutgifter som du får dra av och vilka som inte är avdragsgilla bör du kontakta Skatteverket.

Nedan hittar du en liten film med frågor som nya företagare ofta ställer till Skatteverket rörande avdrag och kostnader:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *