Skaffa länkar till din sida

18 nov

Det är tid för en ny artikel i serien som hjälp dig lyckas som affiliatemarknadsförare. I denna del som är nr 8 av 12 i serien, lär vi oss vikten av att bygga länkar.

De nödvändiga inlänkarna

För att din sida skall placera sig så högt upp som möjligt i sökresultaten, behöver din sajt inte bara sökmotoroptimeras (som vi redan talat lite om), din webbplats behöver även flera inlänkar. Mest effektivt är att skaffa länkar av hög kvalitet från sajter inom samma nisch. En bra grundregel är “hellre några bra, starka och relevanta länkar än många svaga icke-relaterade inlänkar”.

Det finns flera bra sätt att skaffa länkar till din webbsida. Det bästa, smartaste och långsiktigt mest hållbara viset att skaffa inlänkar, är att få andra att vilja länka till din webbplats. Denna typ av länkar kallas naturliga inlänkar, eftersom de skapas av andra användare utan din inblandning. En annan möjlig väg att gå är att utbyta länkar med andra sidor inom ditt ämnesområde.

Kvalitet före kvantitet

Välj vem du länkar till och varifrån du får dina inlänkar med omsorg. Undvik att göra länkbyten med skumma webbsajter eller platser med sexuellt innehåll eller gambling sidor. Vem som länkar till dig och var dina sidor leder har stor betydelse för vilken trust eller vilket förtroende din hemsida får i både i läsarnas och sökmotorernas ögon.

Variera länktexten

Något som påverkar hur väl din sida rankar för ett visst ord eller för en hel fras, är vilka ankartexter du väljer att använda dig av när du länkar till din sida. Om vi tar den här sidan (internetarbete.se) som exempel, så önskar jag ranka för frasen tjäna pengar på nätet, därför är det viktigt att jag använder denna text som ankartext i mina länkar. Men se alltid till att variera dina länktexter, genom att variera vilka ord du länkar ökar möjligheterna att folk skall hitta din hemsida. För den här sidan vill jag exempelvis även synas i sökmotorerna vid sökning på arbeta hemifrån online och en mängd andra fraser, eftersom de också beskriver väldigt väl vad denna sida handlar om.

Länka till både huvuddomän och undersidor

Viktigast är att skapa inlänkar till domänens huvudsida, t.ex. www.riksbank.se (som leder till Sveriges riksbank). Varför är det viktigt? Jo, eftersom detta är webbplatsens startsida vill man normalt att det är här besökarna helst skall hamna. Dessutom bär varje länk med sig en viss kraft (som hjälper dig att ranka högre i sökmotorerna). När någon skapar en länk till din sida, överförs därför “kraft” till din sida som sedan fördelas på alla de sidor som i sin tur länkas från din sida. Om man länken leder till huvuddomänen, sprids normalt kraften till de flesta av din webbsidas alla sidor, på så vis förbättras rankingen både för din huvuddomän och för dina undersidor.
Men det är ju inte alltid man vill att besökaren skall hamna på startsidan, en besökare till denna sida som vill läsa om hur man lyckas som affiliate, vill ju helst hamna på dessa sidor direkt istället för att gå omvägen via startsidan. På samma vis vill jag att mina inlägg om affiliatemarknadsföring skall vara de som syns i sökmotorerna, därför är det viktigt att djuplänka, det vill säga att länka också till en webbplats undersidor.

Länkkataloger och artikeldatabaser

Ytterligare andra bra sätt att skaffa inlänkar är att kommentera bloggar inom samma nisch, lägga till sin webbplats i en länkkatalog eller skriva texter som man skickar in till en artikelkatalog.

Bygg länkar över tid

Ett gott råd är att låta länkbygget ta tid, bygg långsiktigt och ha tålamod vad gäller din klättring i sökmotorernas resultatlista. Det är också att föredra att skaffa länkar regelbundet framför att skaffa en mängd nya inlänkar på en och samma gång. Så länge du bygger på med länkar samtidigt som du skriver bra blogginlägg och artiklar kommer du över tid klättra rejält i serpen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

5 Replies to “Skaffa länkar till din sida

 1. Jag har alltid haft ett stort problem när det gäller att bygga länkar. Jag vill oftast ge mig på riktigt konkurrenskraftiga sökord som kräver massor utav inlänkar innan man kan ranka nåt så när bra i serpen.

  Man kan då enkelt tappa fokus och även sin motivation men man vet jag också att i framtiden kan det bli riktigt bra om man fortsätter att bygga på med fler länkar.

  Länkkataloger och artikelkataloger tycker jag är en kanonresurs. Det är inte nödvändigtvis alltd roligt att lägga in sin länk i kataloger eller skriva nya artiklar men det är väl värt besväret när man ser resultatet. Eller, förhoppningsvis ser resultat 🙂

 2. Känner igen mig i det du beskriver Rasmus, har också lagt ribban lite för högt ibland och försökt rank för alltför “tunga sökord”. Det är säkert möjligt att på sikt lyckas bra även för dessa ord, men som du säger krävs det mängder av länkar.

  Personligen anser tycker jag att artiklar och texter är ett utmärkt sätt att skaffa länkar. Inte minst eftersom det gör det möjligt att skapa en eller flera naturliga länkar med optimala ankartexter.

  Länkkataloger använder jag främst när jag startar upp en ny sida, känns som en effektiv metod för att få en sida indexerad och “komma igång”.

  Sen kombinerar jag givetvis detta med bloggkommentarer (men är inte lika bra på detta som du! ;-)) och blogginlägg. Jag brukar ofta skriva små blogginlägg där jag länkar till mina artiklar och nystartade sajter, det kan vara en god idé eftersom man då både förmedlar länkkraft och besökare till artiklar och sajter.

  Länkbyte är något som jag inte alls sysslat med, men som jag förmodar är väldigt bra eftersom så många ägnar tid åt detta.

  Enklast och bäst, är förmodligen trots allt att köpa upp gamla domäner som redan har en massa inlänkar riktade mot sina sidor och sedan göra en 301-redirect.

 3. Ledsen Tommy Svensson från fasadexperterna i halland, din kommentar har editerats då den ej uppfyller våra krav på en bra kommentar. Se alltid till att författa kommentarer som tillför något till diskussionen.

  • Hej Markus,
   Tack för din kommentar, det glädjer mig att du tänkt börja följa prenumerera på min sida, hoppas att du finner den intressant och lycka till med ditt arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *